Waarom deze keer geen Italiaanse tas maar een Hollandse mand? Waarom deze keer geen Italiaanse tas maar een Hollandse mand?

Het is op een maandagavond in augustus als wij vol spanning Dedemsvaart binnenrijden. Daar wachten drie spontane heren, Erik, Wim en Jaap, ons op. Ze zetten ons direct aan het werk. Gasflessen beuren, branders opbouwen en doek uitrollen. Het is allemaal onderdeel van een ballonvaartavontuur in een Hollandse mand!

Echt serieus wordt het als Erik op deze prachtige avond de branders aanzet. Wat een kracht! Twee sterke medepassagiers houden stoer het doek in toom terwijl de ballon zich met koude en daarna warme lucht vult. Gelukkig zit de mand nog met een touw aan de bus vast.

Dan, plotseling, moeten we onze voeten in de openingen van de mand zetten, klimmen en ons met vier personen verdelen over de beschikbare ruimte. Het touw gaat los en de zwaaiende vrienden en familieleden onder ons worden miniatuurmensjes, zoals in Madurodam. Al snel zweven wij op grote hoogte en genieten van het uitzicht. Koud hebben we het niet met twee enorme branders boven ons en ondertussen drijft de ballon voortvarend in de richting van Ommen. Onder ons, windmolens, landbouwpercelen met galloperende paarden, hier en daar een wegrennende haas en de meanderende Vecht die aan de horizon verdwijnt in een prachtige avondgloed. Intussen proberen wij ons te oriënteren en lukt het ons om bekende plekken te spotten.

Na ongeveer een uur, als we de bossen achter ons hebben gelaten, staan de branders nog even op volle kracht om de naderende electriciteitsdraden te overwinnen. Na deze allerlaatste loodjes zoekt Erik een ballonvriendelijk perceel en hij vraagt de eigenaar toestemming om te landen. Langzaam raken we de bewoonde wereld van Lemelerveld aan en dan spant het erom. Vallen we om? Met onze handen strak in de hengsels van de mand houden we ons vast. Boem, daar gaan we, maar het valt mee. Ongedeerd kruipen we even later uit de mand.

Tijd om bij te komen is er niet, want het schemert al en het doek moet opgerold worden. Om de lucht uit de ballon te krijgen laten wij er ons tijdens het oprollen één voor één meerdere keren achterover op vallen. Met rode blosjes op onze wangen ondergaan wij daarna de luchtdoop, omdat het voor iedereen de eerste ballonvaart is. Onder het genot van een heerlijk glaasje bubbels en met een echt certificaat in onze handen sluiten we proostend een geweldig avontuur in een Hollandse mand af. Vanaf deze avond hangt er aan mijn tas een toepasselijke sleutelhanger: Een luchtballon!

Bekijk hier onze ballonvaart.

Beloon jij jouzelf ook met een toepasselijke sleutelhanger? 
Kijk snel wat je kunt doen. 
  Marloes     03-10-2022 10:32     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.