Meanderend rijden wij omhoog, langs lieflijke olijfbomen in een eeuwenoud landschap. De tijd staat stil en een instant gevoel van rust daalt neer. De weg verandert in een ‘strada bianca’, een witte weg van grind. De langzaam ondergaande zon, die een uurtje geleden nog zo sidderend warm was, contrasteert nu prachtig met de felle tinten van een overstekende fazant. Wij zijn in Umbrië! Het sprankelende groene hart van Italië dat bekend staat om de fantastisch mooie natuur.


Wij ontdekken dat Umbrië ook een zeer rijke cultuur heeft. Overal duiken fresco’s op in intense kleuren van Pietro Vannucci, beter bekend als Pietro Perugino of korter Perugino. Geen oorden met massatoerisme, maar kunst in alle eenvoud op oorspronkelijke plekken. De sereniteit van religieuze afbeeldingen treft ons vooral in de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi, de moederkerk van de Franciscanen, met voorstellingen van onder meer Cimabue en Giotto. Als we in Assisi naar beneden wandelen ontdek ik tussen de winkeltjes met porselein en lakstempels een tassenzaak. Ze verkopen er de sleutelhangers van La Cuoieria, die ook in onze webshop verkrijgbaar zijn. Ze hebben andere, misschien nieuwe modellen? Hoog tijd voor ons om de eigen collectie weer aan te vullen.

Naar nieuwe tasseninspiratie hoeven we in Italië niet actief op zoek te gaan. Het overkomt je altijd, zoals op een zaterdagmiddag in Perugia. De trap van het gemeentehuis is plots omgetoverd in een ware catwalk waar huwelijksgasten van een paar opvolgende trouwerijen trots hun prachtige outfits en tassen showen. Wij staan bij de fontein en genieten van het tafereel. Een aquablauwe jurk passeert met zilveren tas en schoenen, gevolgd door een dame in vanille met een bonte tas en een bijpassende echtgenoot. Een antiekgroene japon springt uit de menigte en is gecombineerd met een bronzen tas en zilveren schoenen. Brons en zilver combineren kán gewoon. Ik denk aan onze avondtasjes en de vragen die wij hierover krijgen. Variëren in glamourtinten mag gewoon in Italië. Kleurvarianten worden daar erg makkelijk geabsorbeerd door de zongebruinde dames die zwoel voorbij flaneren in een schitterend decor van oude gebouwen. Een lust voor het oog.

De stadjes in Umbrië liggen niet ver uit elkaar. Als je ’s avonds door het dal rijdt volgen de verlichte bergstadjes elkaar op, soms afgewisseld met een verlicht kruis, met als hoogtepunt de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi en de Basilica die Santa Maria degli Angeli. In deze laatste kerk bevindt zich La Porziuncola, waar Franciscus in 1209 de Orde van de Minderbroeders (de Franciscanen) stichtte. In Bettona staan we op het balkon van Umbrië, in Monte Falco proeven we de fantastische Sagrantino wijn en in Deruta kunnen we niet kiezen uit al het aansprekende en handgemaakte porselein. Het meest onder de indruk waren wij van Gubbio, een steile stad met vele steegjes en trappen. Bekend vanwege Franciscus met de wolf én het heeft nog een echt Romeins theater dat ’s avonds sfeervol verlicht is. Rond kersttijd brandt op de helling van Gubbio trouwens de grootste kerstboom ter wereld. Wie wil dat missen?

Terug van vakantie gaan wij met herboren inspiratie op zoek naar nieuwe tassen en accessoires. De lederen sleutelhangers, de echte kleine kunstwerkjes, mogen niet ontbreken. Ze zijn er in allerlei varianten van dieren tot hobby’s. Wil jij graag een specifieke sleutelhanger klik dan op deze link. Staat jouw gewenste sleutelhanger er niet tussen? Laat het ons weten op info@marimarlo.com en wij gaan voor jou op zoek.


Keramiek uit Deruta
  Marloes     04-09-2023 12:21     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.