Terug in de tijd: reis naar Toscane, Umbrië en Rome in 2016 In 2016 was ik de gelukkige winnaar van een reis naar Toscane, Umbrië en Rome toen ik had meegedaan met een fotowedstrijd van het damesblad Margriet. Een week lang de mooiste plekjes bezoeken in centraal Italië was een geweldige belevenis! Het verslag van mijn reis en een aantal eigen foto's werden later dat jaar geplaatst in Margriet.
Graag laat ik de bezoekers van MariMarlo ook meegenieten van deze prachtige rondreis en daarom vind je hieronder mijn reisverslag met leuke tips die zeker een bezoekje waard zijn.

Het zal je maar gebeuren dat je als reisreporter voor Margriet een week naar Italië mag. En nog wel naar Toscane, Umbrië en Rome, precies die plaatsen die al lang op je verlanglijstje staan!!
Het overkwam mij en samen met goede vriendin Laura reisde ik in mei 2016 af naar Bologna. Wat een heerlijke stad! Een lust voor oog, oor en smaak is de Via Drapperie waar je je vergaapt aan de winkeltjes met kolossale parmahammen, kleurrijk fruit en groente en een zee aan verse vis. Tip van reisgids Guido: neem voor de lunch een Piadine, een flinterdunne pannenkoek met bijvoorbeeld Mortadella-worst, rucola en tomaat. Keus genoeg in één van de gezellige Piadinerias.

Florence is natuurlijk wereldberoemd om de Duomo in wit, groen en roze marmer, de Ponte Vecchio en Michelangelo’s David en de Neptunusfontein. Wij bezochten echter ook het kleine museum van de Opificio delle Pietre Dure waar schilderijen in marmer en minerale inlegplateaus te bewonderen zijn. De schitterende decoraties gemaakt van edelstenen zijn zeer de moeite van het bekijken waard.

Vanuit ons hotel aan het meer van Trasimeno is het ruim een uur rijden naar Arezzo. Onderweg overal olijfbomen in het groene heuvellandschap van Toscane. In Arezzo waan je je terug in de Middeleeuwen, versterkt door de antiekwinkeltjes. In de Badia della Santa Flora e Lucilla is de koepel niet gebouwd in 3D, maar in perspectief geschilderd door Andrea Pozzo.
Later op de dag rijden we naar Cortona. Na een bezoek aan de kerk Santuario di Santa Margherita, waar de Heilige Margarita gebalsemd ligt, wandelen we de heuvel af naar het dorpspleintje. Onderweg pittoreske straatjes, onverwachte doorkijkjes, leuke winkeltjes en zelfs nog een schitterend bruidspaar gespot.

Rome is uiteraard dé highlight in deze reis. Via de audiotour komt een stroom aan wetenswaardigheden je oor binnen terwijl je alle bezienswaardigheden aanschouwt: het Colosseum, het Forum Romanum, de Trevifontein, het Pantheon, het Piazza Navona, je komt ogen en oren tekort. In Vaticaanstad zien we het venster waar de Paus altijd verschijnt, bovenste verdieping tweede raam van rechts. En dan betreden we de Sint Pieterbasiliek via de Heilige Deur die alleen in jubeljaren geopend wordt. Paus Franciscus heeft 2016 bij uitzondering als jubeljaar uitgeroepen om extra aandacht voor barmhartigheid te vragen. Wat een indrukwekkende ruimte met gigantische zuilen, beelden en mozaïeken! De afbeeldingen zijn namelijk niet geschilderd, maar bestaan uit duizenden kleine steentjes die je pas ziet als je er dichtbij staat.


In Assisi is bij de ingang van de Sint-Franciscusbasiliek ook aandacht voor het bijzondere Anno Giubilare 2016 (jubeljaar). In de benedenkerk die als fundering voor de bovenkerk dient, zijn de allereerste fresco’s te zien die in perspectief zijn geschilderd. Assisi ademt een bijzondere sfeer van ruimte en rust. In de stad kom je altijd wel enkele franciscaner monniken tegen in hun grijze pij.

Alle plaatsjes die we bezoeken tijdens deze reis triggeren de smaakpapillen: Uit Montepulciano komt de heerlijke Vino Nobile wijn. In Pienza, de geboorteplaats van Paus Pius II vind je de lekkerste Pechorino kaas.
In Orvieto komt alles samen: wijn, kaas, ham, salami, truffelcreme, everzwijn, tomatenbruschetta…….. Een welhaast “orgastische smaakbeleving” zoals één van de reisgenoten verzuchtte, die je kunt beleven in Il Labirinto di Adriano in de Via Della Pace 36. Naast een kleine eetgelegenheid bevindt zich hier een privémuseum in het ondergrondse gangenstelsel uit de Etruskische tijd.
Behalve lekker eten, heeft Orvieto ook prachtig handgemaakt keramiek bij “La Torretta Ceramiche Artistiche” in de Via dei Magoni. En neem even een kijkje bij “L’Orvietan” aan de Via del Duomo 74 voor olijfhouten snijplanken, zeep, olijfolie, kruiden en keukentextiel.Niet ver van Orvieto ligt Civita di Bagnoregio ofwel het stervende stadje. De heuvel waarop de Etruskische stad is gebouwd, is door aardbevingen in het verleden afgebrokkeld en door erosie spoelen er nog steeds brokken van de berg af. De oorspronkelijke weg is vervangen door een loopbrug en na een flinke klim sta je onder de prachtige toegangspoort tot dit antieke plaatsje.

Zeker een aanrader is de boottocht vanuit Passignano aan het Trasimenomeer naar het eilandje Isola Maggiore (groot eiland). Tijdens een boswandeling langs de oevers kom je langs een kapelletje met een houten beeld van Franciscus. In het dorpje tref je oude dametjes aan die fijn haakwerk aanbieden. Terug in Passignano vind je schuin tegenover de aanlegsteiger de Osteria Il Maremmano Bar. Hier kun je op het terras met uitzicht op het meer genieten van een heerlijke Toscaanse lunch!

We hebben de Italiaanse cultuur gesnoven, de keuken geproefd en de groene heuvels bewonderd maar één week is te kort om het beste van Italië te zien. Daarom blijven Toscane, Umbrië en Rome op mijn verlanglijstje staan om er nog eens terug te gaan en opnieuw te genieten.

Arrivederci!
  Marianne     12-05-2023 20:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.